Așa scapi de oboseala cronică

Oboseala este o stare fizica și mentală, caracterizată prin lipsa de energie și motivație. Percepută ca o stare generală de slăbiciune, ea poate fi cauzată de un efort fizic sau intelectual intens.
In mod normal, oboseala apare ca o reactie naturală a organismului in urma solicitării fizice sau psihice. Atât timp cât starea este eliminată de o odihnă corespunzătoare, oboseala poate fi categorisita drept „normala”

Oboseala cronică poate fi definită ca o reacție a organismului la un cumul de factori fizici și emoționali, care ne produce o stare de extenuare. Spre deosebire de oboseala normală, aceasta se intinde pe o perioadă lungă de timp și se poate manifesta la debut, asemănător gripei. Specific oboselii cronice este că, oricâte ore de somn ar primi, organismul pur si simplu nu mai reușește să se simtă odihnit, iar starea de slăbiciune persistă pe întreaga durată a zilelor.

Cei afectați de acest tip de oboseală se simt goliți emoțional, devin indiferenți și nepăsători față de activitățile și responsabilitățile lor zilnice. Performanța lor scade, odată cu stima de sine, sociabilitatea și orice urmă de bună dispoziție.

POSIBILE CAUZE
Una dintre cauzele primare ale oboselii este efortul (fizic sau psihic). Privarea de somn poate provoca atât somnolență, cât și oboseală.
O altă cauză des intâlnită a oboselii este deficitul de minerale. Carența de fier, in special, poate cauza o scădere a capacității eritrocitelor de a lega oxigenul, ceea ce duce la o oxigenare deficitară a sistemului nervos central.

Multiple alimente (mâncăruri sau băuturi) conțin substante care ne pot provoca oboseală și somnolență.
Ca și in cazul alimentelor, numeroase substanțe din medicamente pot cauza oboseală și somnolență.