Popeye știa cel mai bine

Preparatele din frunze de spanac contribuie la profilaxia sau ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia.
De asemenea, spanacul este recomandat celor care se refac după o boală grea, precum şi în stări de oboseală şi epuizare. Spanacul este recomandat gravidelor, contribuind la buna dezvoltare a fătului.

Datorită faptului că este depurativ (curăţă organismul de toxine), spanacul se foloseşte intens în curele de primăvară. Seminţele de spanac sunt utile în combaterea constipaţiei.
În plus, folosit în uz extern, spanacul sub formă de cataplasme sau comprese cu suc poate amelioraafecţiuni ale pielii precum acneea, arsurile, eczemele, pecinginea, plăgile atone şi ulcerele de piele.

Precauţii şi contraindicaţii
Nu se va consuma de către pacientii bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni (din cauza oxalatţilor de potasiu şi calciu).

Atenţie! Dacă în timpul preparării frunzele de spanac îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunător şi nu trebuie consumat.